01 May, 2008

Första maj!

Idag, på arbetarrörelsens högtidsdag, vill jag uppmana till att fortsätta kämpa för frihet, jämlikhet och syskonskap.

Runt om i världen idag sker många orättvisor: människor behandlas ojämlikt, förtrycks och rent av förföljs och mördas i krig.
Det finns dem som vill att vi ska blunda för allt detta. Istället bara delta i kapitalismens spektakel. Ta OS i Kina som exempel. Där förväntas vi fira en sportfest. Men låt oss istället ta tillfället i akt att uppmärksamma orättvisorna där. I Sverige idag firar vi att vi kan gå ut på våra gator, demonstrera, göra våra röster hörda tillsammans. I Kina är detta något du kan bli bestraffad och torterad för. (Som ett exempel av flera: http://www.amnesty.org/en/appeals-for-action/permission-denied-housing-rights-activist-prison)

Men även I Sverige har vi en lång väg att gå. I Sverige idag kan du bli straffad bl.a. för att du har ett handikapp, för att du är kvinna, för att du är invandrare, för din sexuella läggning eller kanske bara för att du är äldre. Straffad, inte genom tortyr och fångenskap tack och lov, men genom att inte behandlas som en jämlike. Metoden är pengar. Att sakta, eller i vissa fall svindlande fort, slå dig ut ur samhället. Vi måste värna om de metoder som istället finns för att lyckas hålla dig kvar i det. Utbildning för alla. Sjukvård för alla. När kommer tandvård för alla?

Välfärd är något vi i Sverige sakta utvecklar. Till följd av hårt arbete av folk som dagar som denna protesterat och höjt sina röster. Vi har kommit så långt som vi har för att vi lyssnat på dessa röster. Låt oss inte stanna nu. Låt oss fortsätta kampen. Låt inte en högerregering rasera detta. Låt inte en odemokratisk, kapitalistisk union rasera detta. Låt inte vår bortskämdhet att ta välfärden för givet rasera detta. Experimentera inte med liv, investera i det som vi vet på lång sikt är det enda lönsamma för vårat samhälle: en välfärd för alla. Frihet, jämlikhet och syskonskap. Ord som aldrig blir gamla. Men som kan utvecklas till att innebära mer och mer. Bli starkare. Tillsammans.
Tystna inte! Tala istället ännu högre och tydligare!

Idag, första maj, en vårdag. Låt det våras också för oss. För Sverige. För världen.

Med hoppfullhet, men också med insikt om att det tar hårt arbete, med en önskan om fred och rättvisa /Sofia

No comments: